1. Slaget på Re fant sted for omtrent 800 år siden, mer nøyaktig i 1177 rundt juletider.
2. Dette slaget skjedde på Re i Ramnes på en gård. I denne artikkelen for vi vite at slaget skjedde om vinteren, og det vises seg at det var mye snø på den tiden. Øystein Møyla hadde 2400 krigere mens Kong Magnus kun hadde 1800.
![]() |
Slaget på Re, Erik Werenskiold (1899). |
3. I Slaget på Re kjempet Øystein Møyla med sin birkebeinerhær mot Magnus Erlingsson med sin forsterkede lendsmannshær. Birkebeinerne ble slått ned av de kongelige styrkene til Magnus Erlingsson.
4. Magnus vant slaget, selv om han fram til 1177 hadde utrettet lite på egen hånd. I tillegg hadde han ca. 400 menn mindre enn Øystein. Så med denne seieren viste han at han var verdig for kongetittelen og regjerte seinere i nesten 23 år.
5. Det vi får vite om kildenes kvalitet og troverdighet i disse tekstene er at Heimskringla viser til steder som finnes i dag. Det er altså i dag mulig å finne rester etter dette slaget. Så de geografiske forholdene i Ramnesbygda ser ut til å være korrekte. Når det gjelder stoffutvalget, er det ikke sikkert at alt er sant, siden sagaene på den tiden skulle virke så underholdende som mulig. Så her kan det hende han har diktet opp en del for å tilfredsstille menneskenes ønsker.
Fagrskinna derimot er et sagaverk skrevet av en ukjent person rundt 1220-årene. Siden vi ikke en gang vet hvem forfatteren av denne sagaen er, virker den ikke så veldig troverdig som Heimskringla gjør.
6. Forskjellen av framstillingen i disse to tekstene kan skyldes av at disse to personene som har skrevet de ulike tekstene kan ha snakket med forskjellige folk på forskjellige tider, i og med at Snorres Heimskringla er nedskrevet noen år seinere kan folket ha forandret meninger. Og sannsynligheten er stor for at de har fått ulike opplysninger og at folk har hatt egne oppfatninger av de ulike partene.